ماد مکانیکال چیست؟ برای چه افرادی مناسب است؟
اگر تا به حال به این فکر کردهاید که “ماد مکانیکال چیست؟” باید بدانید که تنها نیستید. تعداد زیادی از ویپرها معنا و مفهوم دقیق ماد مکانیکال یا اصلاً خود ماد را نمیدانند؛ به همین دلیل ما تصمیم گرفتیم در این مقاله ابتدا به بررسی ماد و سپس مِک مادها بپردازیم. مطمئناً در پایان این مقاله هیچ سوال بیجوابی درباره مادهای مکانیکال نخواهید داشت.
دنیای ویپینگ اصطلاحات بسیار زیادی دارد که برخی از آنها ممکن است شما را گیج و سردرگم کنند. انواع بسیار زیاد و مختلفی از دستگاهها وجود دارد که شما میتوانید از آنها استفاده کنید و در اقیانوسی از مشخصات فنی غرق شوید آن هم بدون اینکه متوجه کارآیی دقیق و مناسب آنها شوید.
ماد چیست؟
ماد یا بهتر بگوییم مادهای جعبهای (به انگلیسی: Box Mods) دستگاههایی مکعبی شکل و قابل تنظیم هستند.
درواقع مادها نقش تعیین کنندهای در ویپینگ دارند؛ چراکه به شما اجازه میدهند قطعات متحرک دستگاهتان مثل کویل، اتومایزر و… را تغییر داده، با میزان قدرت، مقاومت و حرارت کویل بازی کنید و به حجم بخار و طعم مورد نظرتان برسید.
انواع ماد (MOD):
اگر قبلاً نگاهی به دستهبندی ویپها در سایت ما انداخته باشید، شاید فکر کنید که انواع مختلفی از ماد و ویپ وجود دارد که شناخت تمامشان زمان و انرژی زیادی از شما میگیرد؛ اما این طور نیست. مادها به دو دسته کلی تقسیم میشوند:
1) ماد تنظیم شده یا Regulated:
تقریباً تمام دستگاههای محبوبی که میشناسیم مثل ایجیس بوست، ویپرسو لوکس اس و… همگی در دسته مادهای تنظیم شده قرار میگیرند. دستگاههای این دسته معمولاً متداولترین مادها بین ویپرها هستند و به مبتدیان هم پیشنهاد میشوند.
دستگاههای regulated اکثراً توسط چیپست یا همان پردازنده داخلی تنظیم میشوند. ویژگیهای امنیتی که به واسطه این چیپست برای دستگاهها در نظر گرفته شده، باعث میشود عمل ویپینگ بسیار ایمنتر باشد.
یکی از این ویژگیهای امنیتی، سیستم کات آف یا قطع کننده خودکار 8 الی 10 ثانیهای است که از داغ شدن بیش از حد دستگاه هنگام ویپینگ جلوگیری کرده و بعد از مدت زمان مشخصی جریان ورودی به کویل را قطع میکند.
2) ماد تنظیم نشده یا unregulated:
دستگاههایی در دستهبندی تنظیم نشده قرار میگیرند که صرفاً با انتقال قدرت از باتری به اتومایزر کار میکنند و هیچگونه مدار حفاظتی یا پردازنده داخلی (chipset) ندارند. تمام قدرت باتریِ مادهای مکانیکال، به صورت مستقیم تبدیل به بخار انبوه و بسیار متراکم میشود.
توجه داشته باشید استثنایی در مادهای مکانیکال وجود ندارد! یعنی تمام این دستگاهها (از معمولیترین آنها گرفته تا حرفهایترینها) جزء مادهای تنظیم نشده (به انگلیسی unregulated) هستند.
تا اینجا مادها را شناختیم و راجع به انواع آنها هم اطلاعاتی به دست آوردیم. اما هنوز سوال اصلی ما بیجواب مانده است.
ماد مکانیکال چیست؟
ابتدا باید بگوییم که این مادها هم مثل بقیه مادها، دارای یک بخش نگه دارنده باتری هستند و از اتومایزرهای قابل اتصال (معمولاً از نوع RDA مثل اتومایزر تورن تاندرهد) پشتیبانی میکنند.
بخش نگهدارنده باتری به گونهای تعبیه شده که درپوش بالایی آن به قطب مثبت و درپوش پایینی به قطب منفی باتری متصل میشود.
معمولاً در قسمت کناری یا پایینی این مادها هم یک دکمه وجود دارد که با فشار دادن آن دستگاه شروع به کار میکند. (در دنیای ویپینگ به این دکمه اصطلاحاً دکمه فایر میگویند)
اکثر ویپرها بعد از تجربه ویپینگ ماد مکانیکال، به دلیل قدرت بالا، حجم بخار فوقالعاده زیاد و تجربه متفاوتی که به واسطه آن به دست میآورند طرفدار پر و پا قرص آن میشوند و دیگر نمیتوانند با دستگاههای معمولی ارتباط برقرار کنند.
انواع ماد Mechanical:
بهتر است بدانیم مادهای مکانیکال شکل و اندازه مشخصی ندارند. ممکن است شما ماد مکانیکالی ببینید که به شکل عجیبی بزرگ یا برعکس بسیار کوچک باشد. بنابراین میتوان گفت این مادها نه براساس شکل ظاهری بلکه براساس نوع باتری به 3 دسته کلی تقسیم میشوند.
- ماد مکانیکال قلمی:
اولین مادهای مکانیکال تولید شده، مادهای ساده و استوانهای شکلی هستند که فقط یک باتری در آنها قرار میگیرد. (سایز باتری که از گذشته تاکنون در این مادها استفاده میشود معمولا 18650 است)
- ماد مکانیکال stacked:
این مادها هم ظاهری قلمی شکل دارند اما در آنها باتریها روی یکدیگر سوار شده و سپس داخل ماد جای میگیرند.
- ماد مکانیکال Box style:
در این نوع از مادهای مکانیکال میتوانید از باتری دوگانه استفاده کنید تا توان بالقوه دستگاهتان را دو برابر کنید.
این دسته خود به دو گروه مختلف تقسیم میشود:
الف) قطبهای مثبت و منفی باتریها در یک جهت باشند.
ب) قطبهای مثبت و منفی باتریها در جهت مخالف هم باشند.
مزایای مِک مادها:
- با استفاده از مک مادها میتوانید در هر محدوده مقاومت کویل، از دستگاهتان کام بگیرید! حتی اگر مقاومت واقعاً کم باشد، باز هم مشکلی نخواهید داشت.
- ویپینگ با این دستگاهها خیلی ساده است. فقط کافیست دکمه فایر را بفشارید و هر چقدر که میخواهید از آن کام بگیرید.
- کارایی این دستگاهها از آن چه که فکر میکنید هم آسانتر است! زیرا نیازی نیست مثل ویپهای معمولی خودتان را برای تغییر توان یا دیگر موارد درگیر تنظیمات پیچیده و سردرگم کننده کنید.
معایب مِک مادها:
- از آنجایی که نمیتوان میزان خروجی توان (به انگلیسی: Wattage) دستگاه را تغییر داد و از میزان مقاومت کویل هم بیخبریم، امکان سوختن کویل در این مادها بیشتر است.
- ممکن است اتومایزر دستگاه مقدار جریان ناامنی از باتری خارج کند و باعث سوختن و بخار شدن قسمت فلزی کویل شود.
- سیستم قطع کننده خودکار 8 یا 10 ثانیهای در این مادها وجود ندارد که باعث میشود هرچقدر دکمه فایر را نگه دارید، دستگاه روشن بماند.
این موضوع به دلیل بالا بردن احتمال فرار حرارتی (یا افزایش بیش از حد دما) ممکن است حادثه ساز شود!
مادهای مکانیکال مناسب چه افرادیست؟
همانطور که گفتیم مادهای مکانیکال هیچ بُرد داخلی یا چیپستی ندارند و برای استفاده از آنها کافیست دکمه فایر فشرده شود. توجه داشته باشید این موضوع ممکن است مبتدیان را به اشتباه بیاندازد و باعث این تفکر شود که مک مادها برایشان مناسب است! اما باید بگوییم که نخیر! میدانید چرا؟ چون که مادهای مکانیکال مثل مادهای معمولی به کارخانه وابسته نیستند و خودتان باید به صورت خودکفا برای سرهم کردن، وصل و تعمیر قطعات اقدام کنید! 😀
این modها به دلیل میزان بخار فوقالعادهای که تولید میکنند و از طرفی طریقه استفاده پیچیدهشان، بیشتر مورد توجه ویپرهای حرفهای بوده و به مبتدیها پیشنهاد نمیشود. تجربه ویپینگ با یک ماد مکانیکال برای ویپر مبتدی کمی سردرگم کننده، خطرناک و دلهرهآور است.
پس اگر تازه وارد دنیای ویپینگ شدهاید و تجربه کافی در این زمینه ندارید؛ بهتر است فعلاً دور این مادها را خط بکشید!
چرا مادهای مکانیکال سلیقه همه نیستند؟
شاید اصلی ترین دلیل اینکه مادهای مکانیکال آن طور که انتظار میرفت مورد استقبال عموم علاقمندان به ویپینگ قرار نگرفت، تکنولوژی پیشرفته این روزها باشد که خواه یا ناخواه زندگی همه ما را تحت تاثیر قرار داده است. در واقع این روزها مردم تمایل بیشتری به استفاده از تکنولوژی دارند. به همین دلیل از آنجایی که دستگاههای ویپینگ پیشرفته هم میتوانند جزو گزینههای انتخابی آنها باشند، کمتر سراغ مادهای مکانیکال میروند.
راستش را بخواهید، مادهای مکانیکال یک انتخاب کاملاً شخصی هستند. اکثر افراد توصیه میکنند که ماد مکانیکال نخرید (حتی اگر یک ویپر حرفهای باشید) مگر اینکه درک خوب و شناخت درستی از این نوع دستگاه و نحوه کارکردن با آن داشته باشید.
اگر با مطالعه مطالبی که بالاتر به آنها اشاره کردیم تصمیم به خرید یک ماد مکانیکال گرفتهاید؛ بهتر است قبل از عملی کردن تصمیمتان به این نکات هم حتما دقت کنید:
- در این دستگاهها، استفاده از منبع تغذیه مناسب بسیار مهم میباشد.
بهتر است اطلاعات خود را در مورد باتری دستگاه تان بالا برده و در این باره تحقیق کنید. - سعی کنید یک شارژر باتریِ با کیفیت تهیه کنید تا بدانید چه زمانی باید شارژ کردن باتری را متوقف کنید. باتریهای بیش از حد شارژ شده میتوانند بسیار خطرناک باشد. (ما در مقالهای بهطور کامل موارد تاثیرگذار در انفجار باتری های ویپ را بررسی کردیم)
- همیشه ماد مکانیکال را در محلی امن نگهداری کنید. هرگز آن را در جیب یا کیف خود قرار ندهید مگر آنکه مطمئن شوید دستگاه قفل است یا اتومایزر به آن وصل نیست. در غیر این صورت از آنجایی که این مادها سیستم قطع کننده خودکار ندارند ممکن است وقتی در جیبتان قرار دارند به دکمه فایرشان فشار وارد شود و باعث آتشسوزی شوند.
- مطمئن شوید که ماد مکانیکالی که قصد تهیه آن را دارید از مدلهای پیشرفته و اصل و از برندهای معتبر باشد. هیچ ارزانی بیحکمت نیست، مسلماً این موضوع میتواند روی ایمنی دستگاه شما تأثیر بسزایی داشته باشد.
جمعبندی:
بهتر است بدانید که ویپرهای حرفهای و تریکرها (افرادی که با استفاده از بخار دستگاه حرکات نمایشی مثل حلقه و… انجام میدهند.) استفاده از این مادها را بسیار لذت بخش میدانند چون از حجم بخار بالاتری نسبت به دیگر دستگاهها برخوردار میشوند. همچنین ویپرهایی که علاقه بسیاری به ساختن اتومایزرهای RDA دارند هم شدیداً به این مادها علاقمندند.
در نهایت برای استفاده از مادهای مکانیکال شما باید مطالعه بیشتری در زمینه مکانیک و مفاهیمی چون جریان، مقاومت، قانون اهم، ایمنی باتری و … داشته باشید. اما به هر حال اگر تصمیم گرفتید که فرصت ویپینگ با ماد مکانیکال را به خودتان بدهید، ابتدا با جزئیات آن آشنا شوید تا این تجربه برایتان شیرینتر شود.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.